Hoe is het gesteld met de bevoorrading van elektriciteit ?
                  Wij volgen het voor u op .....  en informeren u ....    u  kan dan zelf  oordelen .


Sinds een paar weken wordt er weer echt paniek-voetbal gespeeld ivm de elektriciteits-bevoorrading , de wildste geruchten doen de ronde en iedereen geeft de schuld aan iedereen maar  niemand vertelt de echte waarheid en achter de oorzaak is men ook nog steeds aan het zoeken.
Wat is nu de echte oorzaak voor deze ongeziene soap …. ?
Wat men volgens ons niet aan de bevolking durft vertellen omdat het echt ongelofelijk is …!!!!

Om het uit te leggen wil ik even verklaren hoe men te werk gaat, om er voor te zorgen dat alle dagen het licht blijft branden .

Elke leverancier moet vandaag melden hoeveel vermogen hij morgen op het net zal zetten. Deze hoeveelheid wordt vergeleken met wat zijn klanten nodig hebben en hij betaalt ,wanneer de hoeveelheid te weinig is, een bepaalde onbalanstarief .

Om nu te voorkomen dat  leveranciers door niet genoeg op het net te zetten een te kort zou veroorzaken is er enige jaren geleden bepaald dat wanneer Elia een structureel te kort vaststelt en daardoor de strategische voorraad moet activeren deze onbalanstarief vastgesteld wordt op 4500 € /  MWh  ( is ongeveer 90x de stroomprijs )
Europa heeft beslist om zeker te zijn dat er geen stroom te korte zouden optreden het onbalanstarief te verhogen naar 10500€/MWh .

Welke ongelofelijke blunder heeft men nu dit jaar in Belgie gedaan..?

Minister Marghem heeft in januari 2018 gevraagd om te bekijken om  500MW strategische voorraad  proberen vast te leggen.
Minister Marghem heeft beslist juist voor de deadline ttz 1 september 2018 dat voor deze winter er geen strategische voorraad zal worden aangelegd want volgens haar info zou er stroom genoeg zijn.

Maar enige dagen na deze deadline en deze beslissing om geen strategische voorraad aan te leggen breekt de hel los, plots meldt Engie dat er maar één kerncentrale zal functioneren want men moet terzelfdertijd alle mogelijke en onmogelijke werken doen.  
DWZ  dat zij dat nu pas doen omdat ze nu zeker zijn dat ze nooit die onbalanstarief van 10500€/MWh zullen moeten betalen als er structureel te kort zou zijn en zij niet genoeg zou kunnen leveren.

Want de Minister heeft ervoor gezorgd dat deze zeer hoge onbalanstarief niet kan toegepast worden, omdat er geen strategische voorraad deze winter kan geactiveerd worden omdat er gewoon geen strategische voorraad voorzien is en het activeren van de strategische voorraad één van de twee voorwaarden is om die hoge onbalanstarief te kunnen toepassen.

Besluit Engie kan deze winter rustig doen wat zij wilt, zonder risico om een hoge onbalanstarief te moeten betalen.
Gevolg is dat de Minister nu zelf moet achter stroom gaan zoeken ipv Engie.

Mijn vraag is nu wie heeft de Minister de info gegeven om te beslissen geen strategische voorraad aan te leggen ?

Persoonlijk vind ik dit verhaal ongelofelijk … !
Waarom werd dit tot nu voor de bevolking verborgen gehouden..?

Omer Coekaerts
Energie-expert 
0494 92 43 28
omer@all-consult.be
www.energie-academy.be  

Energie-Academy onderdeel van All Consult bvba Diestsesteenweg 29 3390 Tielt-Winge BE0434964133